dilluns, 25 de maig del 2015

TÈCNIQUES DE CONSERVACIÓ TRADICIONALS: LA CONSERVACIÓ AMB SUCRE

Aquest procés químic de conservació consisteix a afegir sucre a un aliment (generalment fruita) per tal d’evitar l’òxid d’aquesta en contactar amb l’aire, i la reproducció de microorganismes. Per dur a terme aquest mètode, els aliments que es volen conservar s’introdueixen en una solució saturada amb sucre, havent-los cuit prèviament.  Després d’això s’introdueixen en llaunes, ampolles o pots, que fan que es conservin durant encara més temps. Durant molts anys, la conservació amb sucre es feia a casa, quan la gent que tenia arbres i matolls fruiters no venia totes les fruites i no volia que es fessin malbé, tot i que ara, aquest procés se sol dur a terme a les fàbriques, i poca gent sap dur-la a terme (i ho fan com a passatemps).
Exemples d’aliments conservats amb sucre són: les fruites confitades, les melmelades, la confiteria,les fruites en almívar, etc.

Com es fa un almívar?
Ingredients:
·         200g de sucre (depèn de la recepta i de l’ús)
·         100ml d’aigua (depèn de la recepta i de l’ús)
Procediments:
Col·locar els ingredients en una cassola i fer bullir amb foc mig-alt. El temps d’ebullició dependrà de l’ús que se li doni.


Com es fa una melmelada?
Materials i utensilis a utilitzar:
·         Pot de vidre
·         Aigua i sucre (en les mateixes proporcions)
·         Fruita (preferiblement forta: préssec, pera, maduixa...)
Procediments:
Fer un almívar amb l’aigua i el sucre (fent-lo bullir durant 3 minuts). Mentre es fa, pelar la fruita, tallar-la i posar-la al pot fins que quedi ben ple. Acabar d’omplir amb l’almívar, evitant que hi quedin bombolles d’aigua amb un ganivet. Tapar ben tapat i bullir el pot al bany Maria durant uns 20 minuts. Un cop fred eixugar el vidre i apuntar la data de fabricació. ATENCIÓ: la melmelada no es podrà consumir fins unes setmanes després.



Com es confita la fruita?
Procediments:
Primer de tot s’ha de triar la fruita a confitar (es pot confitar qualsevol tipus de fruita) i tallar-la a trossos de la mida desitjada (Si s’ha triat un cítric, s’ha de començar submergint la fruita en aigua bullent durant 30 segons unes tres vegades i canviant l’aigua cada vegada (per restar acidesa), amb qualsevol altra fruita no caldria aquest primer pas).
Posar el doble de sucre que d’aigua a una cassola i dissoldre’l a foc lent mentre es remou. Un cop dissol, apujar el foc i portar a ebullició sense remoure’l. Quan l’almívar queda transparent, baixar el foc al mínim i submergir-hi la fruita triada, vigilant que quedi ben submergida. Deixar bullir l’almívar durant 30 minuts (sense remoure). Arribat aquest punt, s’apaga el foc i es deixa la fruita en l’almívar durant un mínim de 6 hores, fins que quedin ben fredes. Un cop fredes, es treuen de l’almívar i es deixen assecar sobre una reixeta, o es fiquen al forn a 120o.



Natalia de la Peña

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bon dia (o nit) estimats lectors, si volen comentar, endavant, però pensin que aquest blog el fan persones com vosaltres, i els comentaris ofensius es poden estalviar. Si no els hi agrada el que llegeixen, deixin de llegir-ho. Poden comentar si hi ha errors, és clar! Però no calen males crítiques. Gràcies.