dilluns, 25 de maig del 2015

TÈCNIQUES DE CONSERVACIÓ TRADICIONALS: LA SALAÓ

La salaó és un mètode de conservació dels aliments amb l'objectiu de que aquests siguin aptes per al consum durant un període de temps més llarg. El principal efecte de la salaó és la deshidratació parcial dels aliments, el reforç del gust i la inhibició d'alguns bacteris.
Com el seu nom indica, la salaó es du a terme bàsicament amb sal. Durant les darreres fases del procés s'empren sovint també elements per aromatitzar, com ara canyella, mostassa o anet. Aquest mètode es pot fer tant en sec (és a dir, aplicant directament a la superfície la sal) o per injecció (és a dir, injectant salmorra als teixits a conservar).
Els antics egipcis ja començaven a fer processos de salaó per poder preservar i emmagatzemar comestibles durant més temps encara que sovint es considera que l'inventor de la salaó fou el pescador de Flandes Willhelm Bröken.
Els productes que es poden salar són gairebé qualsevol cosa (fins i tot fruita), però el més habitual és aplicar la salaó a la carn o al peix. Alguns dels productes més rellevants obtinguts per aquest procés són:
  • Oliva 
  • Pernil salat 
  • Moixama 
  • Bacallà en salaó 
  • Anxova 
  • Arengada 
  • Garum (antiga salsa romana)
 El principal procés químic implicat en la salaó és l'osmosi, ja que la diferent concentració de sals de la salmorra i la del producte fa que el segon es deshidrati.

Com es fan anxoves en sal?
Ingredients:
– Anxoves grosses
– Salmorra
– Pebre
Preparació:
Traieu el cap i les tripes, sense obrir la panxa.
En un pot de vidre poseu una capa de salmorra i una mica de pebre. A continuació poseu les anxoves en cercle (una capa). Seguidament li poseu una capa de sal i pebre i així successivament.
Tanqueu el pot i llestos.
Abans de menjar-vos-les, les dessaleu i les poseu en oli d'oliva.


Andrea Llopis

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bon dia (o nit) estimats lectors, si volen comentar, endavant, però pensin que aquest blog el fan persones com vosaltres, i els comentaris ofensius es poden estalviar. Si no els hi agrada el que llegeixen, deixin de llegir-ho. Poden comentar si hi ha errors, és clar! Però no calen males crítiques. Gràcies.