dilluns, 25 de maig del 2015

TÈCNIQUES DE CONSERVACIÓ MODERNES: LA ULTRACONGELACIÓ

La ultracongelació consisteix en congelar aliments durant un temps màxim de 120 minuts i a una temperatura inferior a -40ºC. És un procés que provoca un refredament brusc per arribar ràpidament la temperatura de màxima cristal·lització en un temps no superior a quatre hores. El procés es completa quan l'estabilització tèrmica de l'aliment està a -18ºC o inferior.
Per garantir el descens de la temperatura es fa ús de fluids criogènics, com nitrogen líquid i anhídrid carbònic. Les tècniques actuals no només pretenen evitar el desenvolupament de microorganismes, sinó també conservar les característiques sensorials i organolèptiques dels aliments. El seu estudi, control i potencial fan que sigui la tècnica més important respecte a la seguretat alimentaria i qualitat.
En la indústria alimentaria, s'aplica a una variada gamma de productes, entre els destacats les carns, els peixos, els mariscos, els vegetals i els menjars preparats.

Com es realitza la ultracongelació en aliments?
Per realitzar una ultracongelació s'han de seguir aquests passos:
1. Per gaudir de la millor qualitat s'ha de preparar aigua tèbia (20-30ºC) amb sal a un percentatge de 3,5%.
2. Introduir el producte congelat en la preparació d'aigua i sal durant 5 minuts.
3. Assecar l'aigua sobrant amb un drap sec o paper.
4. Quan ja s'ha tret l'aigua sobrant, s'ha d'embolicar amb un drap sec o paper i deixar sobre un plat o safata. Cobrir el plat o safata amb un film transparent i deixar a temperatura ambient durant 15 minuts. Després s'ha de guardar en el congelador i ja estarà llest per consumir-lo.
5. Una vegada descongelat no es pot tornar a congelar.





Andrea Llopis

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bon dia (o nit) estimats lectors, si volen comentar, endavant, però pensin que aquest blog el fan persones com vosaltres, i els comentaris ofensius es poden estalviar. Si no els hi agrada el que llegeixen, deixin de llegir-ho. Poden comentar si hi ha errors, és clar! Però no calen males crítiques. Gràcies.